Vreest u ook dat uw klanten nog niet wijs genoeg zijn in de digitale wereld? “Onze oudere klanten snappen dat niet”, is een veelgehoord argument. Toch is er een verandering gaande. Ouderen zijn veel wijzer dan we denken.

Het beeld heerst van de bejaarde medemens die niks snapt van die mobiele telefoons en digitale toepassingen. ‘Ga met de muis naar de rechterbovenhoek’, werd jaren geleden in een bekende reclame íets te letterlijk genomen. Het is ook niet makkelijk om met je tijd mee te gaan. Alhoewel… ís dat wel zo?

Ken je deze nog?

 

Smartphone

Ouderen hebben namelijk steeds vaker een smartphone met internet. Van de personen tussen de 65 en 75 jaar heeft 85,7% een smartphone in zijn of haar bezit (CBS, 2020). Ook bij ouderen van 75 jaar of ouder nam het percentage smartphonebezitters toe van 11,6% naar 51,9%.

Ook de corona-crisis heeft een positief effect gehad op de digitaliseringsslag van ouderen. Ouderen zijn door de coronacrisis namelijk veel meer gaan internetten. Een derde van de ouderen die voor de virusuitbraak niet op internet zaten zijn er alsnog gebruik van gaan maken. Dat blijkt uit een peiling van ouderenbond ANBO, schrijft RTL Nieuws. Videobellen is de normaalste zaak van de wereld en ook bevinden steeds meer 60-plussers zich op de sociale media.

QR code

Ook zijn ouderen in coronatijd bekender geworden met scannen van QR codes. De QR code heeft in crisistijd zijn opmars gemaakt. Een QR code scannen kan eenvoudig met de camerafunctie van vrijwel elke smartphone of via een van de vele QR-scanner apps.

Zo zien we dat er in restaurants en op terrassen veel vaker QR codes worden aangeboden voor het inzien van menukaarten of zelfs het maken van bestellingen. Ook bij het digitale wachtrij systeem Whoonext moet een QR code worden gescand om in de virtuele wachtrij te staan.

Trend

Volgens ouderenplatform PlusOnline past dit beeld in een bredere trend. Tankstations zonder personeel zijn de norm en ook zelfscan kassa’s in supermarkten hebben sterk aan populariteit gewonnen. Bestellen via de ‘paal’ bij fastfoodrestaurants is ook al ingeburgerd.

“Whoonext houdt ook rekening met ouderen die nog níet zo digitaal vaardig zijn.”

Toch zijn er nog altijd ouderen die níet met hun tijd mee willen of kunnen gaan. Slimme ondernemers spelen hier op in. Zo heeft de digitale volgnummer tool Whoonext de mogelijkheid ingebouwd om de ouderen handmatig toe te voegen.

Oprichter Dewi Knaapen van Whoonext: “We snappen dat ondernemers hun oudere klant niet in de kou willen laten staan. Zij verdienen dezelfde service. Daarom hebben we het mogelijk gemaakt om deze enkele klanten eenvoudig handmatig toe te voegen in het systeem. Zo kunnen ze toch bij hen in de rij staan.”

De verwachting is dat de digitalisering door zal zetten en dat er ook steeds minder mensen géén smartphone zullen hebben.